טכני למען הקהילה מוטוקרוס אופנועים אנדורו אופנועים אנדורו טרקטורונים באחה ישראל
נס פח השמן - מדריך נזימה לשמן מנוע


   02-01-2009, ים סוסנה   
  שלח כתבה זו בדוא"ל

שמן מנוע

עם צאת חג החנוכה ותחילת שריפת הקלוריות העודפות מסופגניות החג, סוסנה מרביץ בנו את תורת המכניקה והפעם רזי השימוש בשמן המנוע

זאת הפעם הרביעית בה אני נדרש לכתוב מאמר על שמן מנוע , פעם רביעית! זה אומר שכבר שלוש פעמים שאני מחפש את הנוסחה המנצחת, שלוש פעמים שהחטאתי את המטרה. איך לעזאזל זה קרה? מהו אותו אלמנט חמקמק שאבד לי בדרך למנף אתכם הקוראים... להרחיב ידיעותיכם בנושא שמן המנוע?
הרי מדובר על אחד הנושאים הגועשים והמדוברים בפורום, אחד הנושאים הקרובים ביותר לליבם של הרוכבים, הנוזל הכי חשוב במנוע.
אז באתי ביוזמתי ואמרתי, חברים, הנה - ארכז לכם את מיטב המקורות, מיטב המומחים ומיטב המסקנות ונסגור את העניין הזה אחת ולתמיד, לא צריך לריב (שווה לפחות הדלקת משואה ביום העצמאות...מה לא?)

בואו תראו - ככה מיצרים אותו, זה ההרכב שלו, זה התפקיד שלו, ככה נראת המערכת שלו, ככה היא עובדת, ככה התקנים על פיהם הוא נמדד, ככה בוחרים צמיגות, ככה ככה ככה...
כתבתי...וכתבתי...וכתבתי.
ואז... בטיפול האחרון נכנסתי לחנות החלפים הקבועה שלי במטרה לקנות שמן 10W40 ממותג X, ואבוי לי ובעוונותי הרבים - דחפו לי שמן 15W40 ממותג Y.
חזרתי לביתי ובעודי בדרך, הרהרתי בנושא, איך אני... שועל התוספים הותיק... אשר הגעתי חמוש בכל הידע שרכשתי לאורך השנים, מאמרים, ספרים, עשרות אם לא מאות החלפות שמן, מה שאתם לא רוצים - נפלתי קורבן לנסיבות ויצאתי עם שמן שאני בכלל לא רוצה!

איך אמרו חכמים - אם בנזימאים הטכניים נפלה שלהבת???

המשכתי להרהר...
מה יש לי כוח להתחיל להתווכח עכשיו עם המוכר על זיכוי? להתחיל להסתובב בכל העיר בחיפושים אחרי אותו 10W40 בדיוק?
מאוחר,אני רוצה הביתה, אני עוד צריך להחליף שמן לפני החושך, אני צריך להספיק לזרוק את השמן הישן במוסך ויש לי עוד 100 דברים על הראש.
אזרתי אומץ... אמרתי ל5W המיותרים האלו מה אני חושב על המקצוע של האמא שלהם - ומילאתי, כן מילאתי, אני מודה.
אוי לבושה.

אני שהטפתי לכולם "שבחורף כדאי לבחור את הצמיגות הנמוכה ביותר בתוך הטווח שהיצרן מאפשר" הלכתי בשיא החורף(!) והחלפתי לשמן צמיגי יותר.
משהו בין אידיוט, צבוע, עצלן, חסר עמוד שדרה - או פשוט כמו שאומרים בקיבוץ... "פנדחו".
ואם זה קרה לי, זה יכול לקרות לכל אחד. בד בבד למי שלא מבין מה השוני בין המוצרים וכמה בכלל הוא משמעותי.

שמן מנוע

ואז נפל האסימון...
אני חייב לכתוב הפעם משהו, ממוקד, קצר ולעניין על "איך בוחרים שמן מנוע", אמרתי, אבל אחד שלא ישעמם את התחת, בלי כל הקשקשת מסביב, כזה שכל רוכב יכול לקרוא וללמוד ממנו.

כשהרוכב הממוצע מגיע לחנות ועומד מול המדף, כל זה לא מעניין את אותו מר ישראל ישראלי, פשוט לא.
כל שהוא רואה הוא שם של חברה, שני מספרים ואיזה אות או שתיים שהוא אשכרה יכול להעזר בהם וזה לפני ענייני מבחר, זמינות, מחיר, מבצעים... שזה סיפור בפני עצמו.
מעבר לזה - הכל כימיה והכל סודי, לא תמצא על זה מידע, לא תוכל לדעת מה באמת מרכיב את השמן הזה.
המתכון של השמן העומד מולך הוא כל מה שעושה אותו ייחודי, היה סמוך ובטוח שזה לא יהיה כתוב על האריזה שלו, וגם אם זה כן היה כתוב - מי מוכן ללמוד כימיה (למען הדיוק מדע השמן נקרא "טריביולוגיה"). בשביל להחליף שמן?! רבאק, יש גבול.
וזה לא רק שאתה - אדון ישראלי... לא תוכל לעשות זאת, אלה גם מי שמתיימר להבין, למשל אני - פשוט לא יכול להצביע לך על השמן הטוב ביותר מבין קבוצה של שמנים מאותו הסיווג ומאותה דרגת המחיר. אז מה כל ההתפלפלות בנושא שווה - אם בחור מן הישוב המצוייד בכמה פיסות מידע חשובות, יכול לעשות בחירה טובה כשלי? אני אגלה לכם סוד אבל בתנאי אחד! שאתם לא הולכים אחרי זה וכותבים לי את זה בפורום! ברור? אני צריך לשמור על הרפיוטיישן - תקרבו תתקרבו קצת יותר, בינינו... וואלה לא שווה כלום! מודה באשמה.

אמנם , גם אני וגם הוא לא יכולים לעשות בחירה מדוייקת שכזאת.
אבל, מה שאנו כן יכולים לעשות זה -

א. זה לדעת לסנן את כל המדף לכמה פריטים בודדים ששווים קניה ולבחור מביניהם ע"פ תקני איכות, ע"פ העדפה אישית, ע"פ מבחני ביצועים המתפרסמים ברשת, ע"פ המלצת היצרן וכדומה...
ב. זה לדעת להתאים את השמן המתאים ביותר למנוע שלי.

איך? כמה כלים פשוטים, ממש כל אחד יכול - הרי לכם מדריך נזימה המזורז לבחירת שמן מנוע.

שמן מנוע

מעכשיו, תאכלס!

כמו שאמרתי, אנחנו בחנות/מוסך ומולנו מספר שמנים - מה אנחנו צריכים לדעת?

1. צמיגות - שני מספרים.
2. התאמה למנוע אגן משותף - תקן JASO MA ו/או תקן API - S .
3. בונוס - עמידה בתקנים נוספים, לרוב של יצרני הרכב המספרים מעט יותר על איכות השמן.

אז קדימה, ישר ולעניין מבלי יותר מידי קשקושים.

1. צמיגות השמן - מתחלקת לשני מספרים, ראשון, לפני ה W ושני לאחריו.

המספר הראשון - מייצג את טווח צמיגות השמן בטמפרטורה קרה ושמן הבסיס ממנו מורכב השמן.
בטמפרטורה קרה השמן מקטין את נפחו והופך צמיגי יותר, שמן קר צמיגי פי כמה משמן בטמפרטורת עבודה.
שמן בטמפרטורת עבודה נמצא בצמיגות האידיאלית למערכת השמן, ההבדל בין צמיגות העבודה (מספר שני) לבין הצמיגות הקרה (מספר ראשון) מאפשר לנו להבין כמה השמן רחוק מהאידיאל שלו כאשר הוא קר.
בהנעה ראשונית, הנעה קרה, השמן נמצא בצמיגות המיוצגת ע"י המספר הראשון והוא צמיגי בהרבה מרמת הצמיגות האידיאלית למנוע.
בכיבוי המנוע, תעלות מערכת השמן של המנוע מתרוקנות ומאבדות את לחץ השמן בהן שררו בעת עבודת המנוע (שסתומי אל חזור מונעים את הריקון אך הלחץ אובד).
בחידוש פעולת המנוע - כל זמן בהם תעלות אלו אינם מוזנות בשמן מנוע בלחץ הדרוש - הבלאי על החלקים הדורשים את אותו שימון, גבוה במאות אחוזים.
הזמן הלוקח למשאבת השמן להביא את כל מערכת השמן ללחץ עבודה תקין צריך להיות המינימום האפשרי, שכן כל רגע בו חלקי המנוע "מורעבים" הם עובדים בסיכה גבולית והבלאי גדל בהרבה.
צמיגות מוגדרת כהתנגדות הנוזל לזרימה, מכאן ניתן להסיק ששמן מנוע צמיגי מתנגד יותר לזרימה.
כלומר הקושי לדחוף את השמן דרך מעברי הסיכה הצרים, עולה, דבר המאריך את זמן "הרעבת" חלקי המנוע השונים ביחס לשמן דליל יותר.
עקב עובדה זו, על הנייר המספר הראשוני צריך להיות נמוך ככל האפשר כך שבטמפרטורות נמוכות השמן ישאר מספיק דליל בכדי לנוע במהירות מספקת בהנעה קרה, שחלקה בבלאי המנוע גבוה מאוד תודות להרעבת שמן וטולרנסים גדולים. עם זאת ישנם עוד שיקולים לבחירת המספר הראשון.

כפי שנכתב למעלה המספר הראשון גם מייצג את צמיגות שמן הבסיס ממנו מורכב השמן. ככל ששמן הבסיס "קל" ודליל יותר הוא פחות חסין לבלאי -כלומר הוא יאבד את תכונותיו, בעיקר את דירוג הצמיגות שלו, מהר יותר.
במנועים ללא "אגן משותף", ניתן לרדת עם הצמיגות למספר ראשון דליל מאוד משום שבמנועים אלו מופעל פחות עומס על שמן המנוע.
במנועי "אגן משותף" תיבת ההילוכים והמצמד "שוחים" בשמן המנוע ומפעילים עליו לחצים אדירים, כאלו השוחקים אותו מהר מאוד - ולראייה ההבדל הגדול במרווחי הטיפולים שבין המנועים (רכב מול טרקטורון/אופנוע).

בין גלגלי השיניים ומשלבי הגיר וכן בשטחי המגע של המצמד, השמן סופג התעללות רבה עקב הלחצים הנקודתיים הגבוהים ופשוט "נגזר" ומאבד מצמיגותו. לכן במידה ורוצים לשמור על מרווחי טיפולים סבירים מומלץ לא לרדת מתחת למספר ראשון מסויים, ע"פ רוב מדובר על 10W לכל שמן שאינו סינטטי משובח. רק בשמן איכותי ביותר, סינטטי מלא ומבית טוב ניתן לרדת ל5W במנוע אגן משותף.
יש לאזן בין צרכים אלו בהתאם לסוג המנוע, תנאי העבודה והטמפרטורה הסביבה. יש גם לזכור שאורך תעלות השמן בטרקטורון קצרות בהרבה ממנוע מרובע צילינדרים לכן בשורה התחתונה הדירוג המומלץ ביותר הוא 10W.

שמן מנוע

המספר השני - מייצג את צמיגות השמן בטמפרטורת עבודה.
כאן העניין מאוד פשוט, יש לנו שלושה תנאים לבחירת המספר השני -
1. לחץ השמן.
2. מצב אטימת תאי השריפה (בלאי רינגים/צילינדר)
3. אביזרים המופעלים בלחץ שמן.

1. בפועל בראשון ממעטים להתעסק (לצערי הרב) ובטרקטורונים פשוט אין חיווי עליו.
ההסבר הקצר הוא שהפרמטר החשוב ביותר הוא לחץ השמן במנוע משום שמערכת השמן זקוקה ליחס לחץ/ספיקה מסויים בכדי לעבוד כראוי. בכדי להגיע לאותו לחץ משנים את צמיגות השמן בהתאם למצב המנוע ותנאי עבודתו, צמיגות השמן הנבחרת במצבים מסויימים תהיה אחרת מהמלצות היצרן למנוע סטנדרטי חדש. תנאי זה הוא הראשון במעלה ואחריו השניים הבאים, שכל עוד מושגים, אין להם השפעה על בחירת הצמיגות המדוייקת.

2. השמן משמש כעזר לטבעות הבוכנה ("רינגים") באטימת תאי השריפה.
ברגע שרמת הבלאי עוברת נקודה מסויימת המרווח בין הרינגים לצילינדר גדול מידי מכדי לספק אטימה איכותית, שמן צמיגי יותר יכול לגשר ולפצות על מרווח זה ולהחזיר את המצב לקדמותו. מנוע ששורף שמן הוא מנוע שמזהם ולא עובד תקין - ברגע ששמן צמיגי יותר יכול להפסיק את העישון - יש להשתמש בו ללא קשר להשלכות על לחץ השמן! עבודה תקינה של המנוע היא הערך העליון.

3. פעילות תקינה של אביזרים המופעלים בלחץ שמן, כנ"ל כמו בסעיף 2, ברגע שמתחילים לזייף כתוצאה מבלאי טבעי ולא מתקלה, וברגע ששמן צמיגי יותר בתחום הסביר יכול להחזיר את המצב לתקינותו - יש להשתמש בו.

היצרן מורה על מספר אפשרויות למספר השני, אפשרויות צמיגות האמורות להביא את לחץ השמן (שהוא הפרמטר העיקרי, כפי שהוזכר) ללחץ האידיאלי.
בפועל איך נצליח לבחור בין 30/40/50 מבלי לשבור את הראש?
שוב , ע"פ רוב וככלל אצבע הצמיגות המומלצת היא "40" לרוב רובם של המנועים החדשים החיים חיים סטנדרטיים, במיוחד בחורף. בקיץ או במידה והכלי נוסע בתנאים קשים מהרגיל, ניתן להעלות את דרגה זו ל50, ע"פ הספר הדבר חייב להבדק בהתאם ללחץ השמן - שכן הוא קובע את הצורך בשינוי/קביעת צמיגות.
צמיגות גבוהה מ 50 מיועדת לשימוש במירוצים בלבד ו/או רק במנועי ביצועים גבוהים ביותר ויש להשתמש בה רק מתוך צורך אמיתי ומגובה בהוכחות, בכל מצב עדיף להתקין קולר שמן מאשר לעלות על צמיגות זו.

שמן מנוע

תקנים:

תקן JASO MA - תקן יפני שכל ייעודו הוא ההתאמה למנועי "אגן משותף", ברגע שהוא מופיע השמן מתאים. נקודה.



תקני API - תקני המכון האמריקאי לנפט - מודדים מספר רב של פרמטרים, מתכולת חומרים ועד ביצועים, התקן הכולל והמקובל ביותר בעולם.
במידה ולא מופיע תקן JASO MA - דבר שיתכן ויקרה משום שהשמן אינו נבחן בתקן זה מכל סיבה שתהיה - יש ללכת לפי תקני הAPI.
כאשר מדובר על מנועי אגן משותף, תקני API מאבדים חלק גדול מהמדד אותו הם מייצגים משום ששמנים המיועדים לאופנועים "נתקעים" בתקן API SG או מקסימום ב API SJ, תקנים ישנים. זאת משום שבשמנים החדשים והאיכותיים ישנו מרכיב הנקרא MOS2, שהינו חומר סיכה יבש, תוסף משפר החלקה. תוסף זה כל כך "טוב" ופעיל שהוא גורם למצמד הרטוב של מנועי אגן משותף להחליק ולכן אין להשתמש בו. תקני API מתקן SJ והלאה דורשים בין היתר תכולת MOS2 מסויימת (הולכת וגדלה עם עליית התקן) בכדי לעמוד בתקן, דבר אשר לא יתכן בשמן אופנועים ולכן גם שמנים חדשים ומעולים לאופנועים אינם עומדים בתקני API החדשים - SL ו SM.

במידה ואין סימול של תקן JASO MA , יש להשתמש אך ורק בשמן העומד בתקן שלא עולה על SJ , כאשר גם SJ עצמו הוא גבולי.
רוב השמנים המיוצרים העומדים בSJ ולא עומדים בתקנים גבוהים יותר אינם מכילים מספיק MOS2 בכדי לגרום למצמד להחליק - שמנים אלו לרוב יהיו הזולים והלא הכי איכותיים. שמן שעומד בתקני SL ואינו עומד בתקן JASO MA יגרום בסבירות גבוהה מאוד להחלקה והרס בלתי הפיך של רפידות המצמד!


תקני ACEA - איגוד יצרני הרכב האירופאים - מחמירים יותר מתקן API האמריקאי, מעידים רבות על איכות השמן. הרלוונטיים לנו מתוך תקני ACEA הם קבוצה A וקבוצה B, ככל שהשמן עומד ביותר ובמספר יותר גבוה > הוא יותר איכותי, הטובים ביותר עומדים ב A5/B5.


* בכדי לעמוד בתקנים המוכרים יש להיות מוטבע עליהם סמל האירגון המקורי, שמן הטוען ל"עמידה בתקני XYZ" יכול להמשיך לטעון עד מחר, ללא הסימול המקורי המוסכם השמן מעולם לא נבדק להתאמה לתנאים אלו ע"י האירגון המספק אותם - זכרו וחפשו את הסמלים המוכרים!

יחד עם תקנים אלו מופיעים תקני איכות שונים של אירגונים ויצרנים שונים, חלקם תקנים ששוה לדעת את משמעותם, קצרה היריעה מלפרט על כולם, ניתן למצוא אותם על האריזות ולהריץ חיפוש בגוגל.

גולשים יקרים , מאמר זה נכתב בכדי להקנות לכם את הכלים הבסיסיים לבחירת שמן המנוע המתאים.
כעת אתם מוכנים לקרב ומוסמכים לצאת לתור בעצמכם אחרי שמן המנוע המתאים לכם, בהצלחה!

תשובות לשאלות ופרטים נופסים בפורום הטכני







תגובות לכתבה
1.שי 02-01-09
אחלה כתבה!תודה!
עכשיו שאלה קטנה בקשר לסעיפים 2 ו3 ביחס למספר השני:
אם מנוע מעשן קצת במכות גז(בניוטרל) עדיף להעלות את צמיגות השמן ל10w50 במקום 10w40?
2.אין עליך סוסנה 02-01-09
תודה על הכתבה
הבקבוקון שמן הזה של BRP בתמונה עולה 90 שקל
3.Aviv_2 02-01-09
ים , ממש עזרת לי! אני בידיוק מתעסק עם זה בטרקטורון .
חלק ידעתי וחלק לא.
תודה רבה! וכל הכבוד אחי .

עכשיו שאלה:
אם בטיפול הקודם החלפתי שמן ופילטר שמן
ועכשיו אני רוצה להחליף רק שמן , האם אפשר להשתמש בשמן עם צמיגות אחרת מבלי להחליף פילטר שמן ?

תודה.
4.ים סוסנה 02-01-09
שלום שי -

כמו שנכתב בכתבה , יש ראשית לאבחן את מקור העישון , ובמידה והוא תוצאה של בלאי טבעי בטבעות הבוכנה/צילינדר , אז אכן - לעבור ל 10W50 !
עישון במנוע יכול להגרם כתוצאה מבעיות הקשורות לטבעות הדחיסה וטבעות השמן , בעיות הקשורות לאטימת קני השסתום (גומיות שסתומים) ובעיות במערכת הPCV ( מערכת הנשמים ).
אין להשתמש בצמיגות "כבדה" יותר בכדי לחפות על תקלות במערכות השונות שמקורן לא בבלאי טבעי שאינו כדאי לתיקון (דוגמת בעיית אטימת "רינגים") , במקום בו דרוש תיקון שלא נעשה השימוש בצמיגות לא נכונה גורע מביצועי מערכת הסיכה של המנוע לחינם !

אהלן אביב - אתה בהחלט יכול !
זה אינו דבר מומלץ אך מקובל לערבב שמנים ללא בעיה.
אם ניתן לרוקן את תכולת המסנן , בכלל אין משמעות מורגשת לאי החלפת הפילטר.

תודה רבה ושבת שלום !
ים
5.Eden dsx 02-01-09
כתבה קצרה וקולעת!
תאמין לי ים אין הרבה אנשים בארץ עם ידע כמו שלך בתחום המנועים,
אני אישית משתמש לדי אס שלי בשמן של BRP 10W40כמו שיש בתמונה למעלה של הבקבוק הלבן זה שמן יקר ואיכותי 60 שקל לליטר!
תודה,עדן.
6.שי 02-01-09
תודה על התשובה אבל אם תוכל לזור לי עוד קצת אני אשמח.
"שלום שי -
כמו שנכתב בכתבה , יש ראשית לאבחן את מקור העישון , ובמידה והוא תוצאה של בלאי טבעי בטבעות הבוכנה/צילינדר , אז אכן - לעבור ל 10W50 !
עישון במנוע יכול להגרם כתוצאה מבעיות הקשורות לטבעות הדחיסה וטבעות השמן , בעיות הקשורות לאטימת קני השסתום (גומיות שסתומים) ובעיות במערכת הPCV ( מערכת הנשמים ).
אין להשתמש בצמיגות "כבדה" יותר בכדי לחפות על תקלות במערכות השונות שמקורן לא בבלאי טבעי שאינו כדאי לתיקון (דוגמת בעיית אטימת "רינגים") , במקום בו דרוש תיקון שלא נעשה השימוש בצמיגות לא נכונה גורע מביצועי מערכת הסיכה של המנוע לחינם !"
--------------------------------------------------------------------
שסתומים הוחלפו לחדשים לפני 3-4 חודשים והטרקטורון כמעט ולא נסע והיה בטיפול מצויין במשך הזמן הזה!
אפשר לציין שהוא שנת 2004 והמנוע לא נפתח מעולם למטרה של רינגים בוכנה וכו'..רק שסתומים
מה אני יכול לעשות בנושא העישון?אני חייב לציין שהעישון וקל והוא מופיע רק במכות גז לא בעמידה על טורים ולא בגז קבוע.
7.ליאור כץ 02-01-09
ים.. הידע שלך מרשים .

כמו תמיד מרחיב את הידע הכללי של כולם בפשטות .
תודה
8.מישהו 02-01-09
קשה להאמין שאתה בן 18-20 וכול זה אתה יודע.
ורק עכשיו ידעתי יל המספרים,שהמספר הראשון שהוא קר והשני שהוא חם.
9.dvx400+ 02-01-09
כתבה מאוד מושקעת וחשובה . תודה על הכל
10.עדן בן חמו 02-01-09
איזה שמן מתאים לYZ450 2003?
11.אסף ארצי 03-01-09
אחחח ים, מה אגיד ומה אומר...אין גבול ליכולות שלך..איזה כישרון, איזה סדר בכתיבה, הפשטת החומר, פשוט כישרון מדהים!!!

אין ספק שהעלית פה המון תשובות להמון אנשים..אני לומד לא מעט בזכותך..תודה רבה!!!
12.שי 03-01-09
נורא נהנתי לקרוא את הכתב שעשתה לי סדר בבלגן

אך יש לי הסתייגות קטנה
לאחרונה בעצת חבר התחלתי להשתמש בשמן 20/50 של CASTROL בדירוג SL
והמצמד לא מחליק בכלל וצריכת השמן ירדה פלאים ויש תחושה שהמנוע עובד טוב יותר
לפי דבריך המצמד אמור להחליק עם שמן זה
13.שי 03-01-09
נורא נהנתי לקרוא את הכתב שעשתה לי סדר בבלגן

אך יש לי הסתייגות קטנה
לאחרונה בעצת חבר התחלתי להשתמש בשמן 20/50 של CASTROL בדירוג SL
והמצמד לא מחליק בכלל וצריכת השמן ירדה פלאים ויש תחושה שהמנוע עובד טוב יותר
לפי דברך המצמד עמור להחליק עם שמן זה
14.batz 03-01-09
ים אתה כול פעם מפתיע אותי מחדש ...
כול כתבה שלך מדויקת ונוגעת בנקודות חשובות שהרבה אנשים לא חושבים אל זה
מחכים לעוד כתבות שלך
BATZ
15.אורן 03-01-09
קיבלתי השבוע את המלאך שלי היפיוף האווטלו 525 s2009 ... שאלתי היא. איזה סוג שמן הכי מומלץ להאווטלו 2009 ?
16.ל-15 03-01-09
כמה עולה האוטלו החדש ה2009 שקנית ?
17.eden 03-01-09
כתבה מושקעת ועניינית ביותר!!
אהבתי מאוד מאוד...

תמשיך כך
18.ים סוסנה 03-01-09
ע"פ הסדר -

שי ( תגובה 6 ) - הדיון על בעייתך הספציפית, מקורו בפורום ולא במערכת התגובות לכתבה.
אם אתה חפץ בעזרה ותמיכה מקצועית של הנזימאים הטכניים ושאר חברי הפורום - הרשם לפורום ופתח דיון בהתאם לכללים , הצלחה מובטחת.
בפורום הישן , אם מישהו זוכר איך להגיע אליו...היה דיון ארוך ומעמיק מאוד על בעייתך בדיוק - אם זכור לי נכון - בהונדה EX של ניב פרידמן.
לחילופין אתה יכול לפנות אלי דרך מערכות ההודעות הפרטיות של הפורום ( "ים סוסנה" ) או במסנג'ר - yams1@walla.co.il

עדן בן חמו (תגובה 10), כנ"ל - זהו לא המקום לQ&A בנוגע להמלצות השמן לכל כלי.
"ספר רכב" לYZ450F ניתן למצוא באתר ימאאה אירופה -

http://www.yamaha-motor-europe.com/community/service/manuals.jsp

מלא את הפרטים ותקבל מדריך להורדה בפורמט PDF.

שי (תגובה 12 )- ראשית אני נתקל במצב דומה למה שאתה מתאר לא מעט.
הסיבה היחידה שהמצמד לא מחליק אצלך היא שכנראה אתה משתמש בשמן לא ממש איכותי המכיל את הכמות המינימלית של התוספים הנדרשים בתקן ( אני מנחש מהיכרות עם ההיצע - שאתה משתמש ב CASTROL GTX שמן מינרלי טוב , אבל בינוני בביצועיו) ובנוסף בדרגת צמיגות גבוהה ביותר !
בדרגת צמיגות 20W50 , תקן API "מקל" עם תכולת החומר המדובר שגורם לאותה החלקה משום ששמן זה לא מומלץ לשום מנוע תקין מה15 שנה האחרונות(ולא נועד לחסוך באנרגיה), אלה רק למנועים די שחוקים שהחיסכון המושג באנרגיה תודות לשימוש בתוספים אלו בהם , בטל בשישים( זה לא אומר שבשמן איכותי הם לא יהיו , ממש לא).
שמן איכותי (!) מתחת ל20W50 ובתקן SL/SM , יגרום בסיכויים גבוהים ביותר להחלקת המצמד והרס הרפידות.
מי שמחפש הרפתקאות , מוזמן לנסות...

אורן (תגובה 16) - ראה תגובתי לעדן.

תודה לכל המפרגנים על התגובות החמות,אתם נותנים את הכוח להמשיך , מאוד מעריך את זה !
הדבר הכי חשוב לי הוא שאתם מבסוטים !

שבוע דבש והמון בהצלחה לכוחותינו !
ים
19.אורן 03-01-09
ל-16 64000 ש"ח
20.מידן פרטוש! 04-01-09
ים אתה מפתיע כל פעם מחדש לא להאמין שלמדתה את כל זה לבד! המון תודות!
21.שי 05-01-09
אכן מדובר בGTX , יש לציין שלפני זה השתמשתי בשמן של פז 10/40 SL
וגם לא היתה שום החלקה של המצמד
האם לדעתך GTX טוב לDR350 שנת 97?
האם יש לך המלצה על שמן טוב וגם שיהיה זול?
תודה מראש
שי
22.ים סוסנה 05-01-09
שי ידידי- שמן של פז אינו עומד בתקני SL ! שים לב מה כתוב על האריזות!
הפרשיה התפוצצה לפני כ... 3 שנים כמדומני- השמנים של החברות הישראליות מעולם לא נבחנו במבחני הAPI והACEA ולכן לא קיבלו דירוג רשמי.
על האריזות כתוב "תואם לתקן SL" או משהו דומה אך ללא הסמל של האירגונים השונים.
אם אתה רוצה אני גם יכול לרקוח לך בבית שמן שיהיה "תואם לתקן SM" ואפילו להיות נחמד ולהוסיף לך קמצוץ תמציות פרחי הדר... פסיפלורה... עראק זחלוואי
ו... פחות או יותר ...מה שעושה לך את זה.
זה לא אומר שהשמן באמת יעמוד בתקן API-SM ובתקני ACEA ! בכדי לעמוד בו הוא חייב להבדק ע"י המוסדות הרלוונטיות, אחרת כל אחד יעשה מה שבא לו.
אפילו חפרתי בארכיון בשביל למצוא לך את הכתבה המקורית על התביעה הייצוגית -

http://news.walla.co.il/?w=/3/814280

החלקת מצמד בשימוש בשמן לא מתאים היא עובדה בשטח, כל מי שלא סובל מהבעיה- פשוט לא משתמש בשמן איכותי מספיק !

לדעתי כרגע בשוק החברה שנותנת הכי הרבה תמורה לכסף, ומוצריה מסומנים בכל הסימונים המקובלים- היא " valvoline " האמריקאית.
23.husqy360 07-01-09
איזה מלך!!!!!!!!
יש עוד תקן שנראה לי ששכחתה, ISO-L-EMA2

השמן הכי מומלץ זה Amsoil full synthetic התקנים שלו הם:
1:API SERVICE SH,SL/CF/CG-4
2:JASO MA/MA2
3:SOP-L-EMA2
אין דבר כזה השמן הכי טוב בעולם.
ושוב תודה גבר
24.HUSQY360 07-01-09
תיקון ל 3: ISO-L-EMA2
25.ים סוסנה 07-01-09
נראה לי... שלא שכחתי כלום.
תקנים יש מפה עד הודעה חדשה... אין לזה סוף.
אין טעם לציין בכתבה את התקן שרשמת.

עם זאת שים לב להערה -

"יחד עם תקנים אלו מופיעים תקני איכות שונים של אירגונים ויצרנים שונים, חלקם תקנים ששוה לדעת את משמעותם, קצרה היריעה מלפרט על כולם, ניתן למצוא אותם על האריזות ולהריץ חיפוש בגוגל."

כל טוב
ים
26.בוריס.א 08-01-09
כתבה מצויינת ים נהנתי מאוד לקרוא תודה רבה.
סוגייה מעניינת לא פחות אשר מעסיקה רבים מרוכבי האופנועים והטרקטורונים היא שמני מנוע ייעודיים לאופנועים ביחס לשמני מנוע ייעודיים למכוניות.
קראתי מאמרים רבים בסוגייה ונוכחתי לדעת שגם ברמה העולמית הדעות חלוקות.
בהזדמנות הייתי שמח לקרוא גם את דעתך בעניין עם התייחסות לאגן שמן משותף ומופרד בשימוש של שמני מנוע ייעודיים למכוניות באופנועים וטקרטורונים.
האם הדבר אפשרי/נכון/מותר (מחק את המיותר)
במצב של היום שבו האופנועים והטרקטורונים יקרים מאוד ודורשים החלפות שמן לעיטים מאוד תכופות ישנה משמעות רבה לעלויות השמן אשר פעם לא היוו מעמסה רבה בתחזוקה השוטפת
לצערי עברנו את העידן שבו היה ניתן להחליף שמן כל כמה אלפי ק"מ והיום אנו מודדים שעות מנוע בודדות בין החלפה להחלפה.
מודה לך מראש אם תוכל להתייחס לסוגיית השימוש של שמן מנועי מכוניות באופנועים וטרקטורונים ולהחכים אותנו על ההבדלים ביניהם במידה וקיימים...
27.ים סוסנה 09-01-09
שלום בוריס,

בעקבות שאלתך... לשאלות טכניות נוספות נפתח במיוחד דיון בפורום הטכני - קישור ישיר מופיע בסוף גוף הכתבה
התשובה מחכה לך שם...

שבת שלום
ים
28.בוריס.א 09-01-09
תודה על התגובה.
"אלצת" אותי להירשם לפורם :)
(בכייף כמובן)
הסאגה ממשיכה.
מחכה בפורום הטכני לתשובתך.
תודה...
29.שמוליק 03-04-09
מישהו יודע בבקשה איפה ניתן להשיג בארץ את שמני AMSOIL?????
תודה מראש.
30.ניב 13-10-09
ים שלום לך!
יש לי סוזוקי דיאר 350 שנת 98, מה השמן שיהיה הכי טוב למנוע?
אני בכל זאת, משתמש בשמן מסוג-15W50 שהוא לפי מה שהבנתי מאוד צמיגי!
השאלה שלי היא אם זה טוב?.או שצריך לישתמש בסוג אחר?
תודה רבה..
31.ניב 13-10-09
ים שלום לך!
יש לי סוזוקי דיאר 350 שנת 98, מה השמן שיהיה הכי טוב למנוע?
אני בכל זאת, משתמש בשמן מסוג-15W50 שהוא לפי מה שהבנתי מאוד צמיגי!
השאלה שלי היא אם זה טוב?.או שצריך לישתמש בסוג אחר?
תודה רבה..
32.M1 18-07-10
היכן מומלץ לקנות (אמרו לא ב ACE), אבל היכן כן....?
תודה
33.יעקב מלכה 24-11-10
יש לי קימקו סופר גוקי 125 2006 האם אני יכול לשים 15 40 ואם אני יכול לערבב אם 10 40 תודה רבה?
34.פליקס דמרי 26-02-12
אחלה כתבה אבל רציתי לדעת גם איך אני מודד שמן לבקקס הקידמי והאחורי איך אני מוסיף אם צריך ואיזה שמן הכי טוב יש לי טרקטורון מסוג קימיקו mxu 500 שנת 2005 לא הדגםIRS תודה מראש
אפשרות הוספת תגובות נחסמה ע"י המערכת

כל הזמנים הם GMT +3. השעה כרגע היא 17:48-24.